LOYAL CUSTOMER

Saturday, December 25, 2010

CANTIK MENARIK TERTARIK KAU MEMANG DA BOMB!

credit to Budiey
wuuuuuuu siapa antara gadis-gadis yang tak pernah minat kat Awal nih??
tak payah tipu wa beb, wa pun dah lama tangkap cintan tapi semenjak dua menjak empat puluh menjak dia dah couple dgn Cik Dania tu, tak jadik dah cintan tu. hak3


ehh ehh ehh, bukan ini yang aku nak bicarakan! lebih hot the spicy bebeh dari Awal tu.
rasa sekali nak lagi... hehehehe
haaaa, hangpa jgn pikiaq bukan-bukan naa, tak bagus untuk otak hangpa nanti. :D
ini dia, [dengan paluan drum dan gitar elektrik]




mari kita hari ini berbicara tentang Pisang Goreng panas yang enak dimakan untuk juadah minum petang. ngeteh sekali pun sodap ni!


mula-mula aku nak kenalkan korang dengan jenis pisang yang sesuai dibuat goreng, and yang paling penting yang sentiasa ada kat warung aku laa.
[ewahh, promot warung ni. makkk! gaji up RM5 eh? hik3]


calon pertama. 


ini namanya Pisang Nangka. haihhh jangan ditanya kenapa pisang tu hijau.
cik customer: eh akak kenapa goreng pisang muda? kelat dowh nanti. akak nak bunuh customer ke apa?
aku: boleh jugak cik customer, agak-agak dah nak mati sila turunkan semua harta kat saya ye.
gyahahaha. pisang nangka ni memang kaler dia cenggini ye kawan-kawan. 
sampai hujung nyawa depa pun, memang hijau [plus kulit jadik hitam sebab dah busuk]. hehe 
pisang nangka ni, rasa dia masam-masam manis. sedap! 
ehh kalau aku yang goreng memang sodap! :P


calon kedua.


ini namanya Pisang Nipah. all-time-favourite so far. disebabkan favourite sangatlah pisang ni susah nak dapat. bukan apa, awal tahun ni, pisang nipah kat seluruh negara [kot] dapat penyakit dimana nanti isi pisang ni jadik keras and tak boleh digoreng. tapi sekarang dah ok rasanya. cun je pisang ni. :)


calon ketiga dan terakhir.


ini pulak namanya Pisang Tanduk. jangan tanya aku mana tanduknya sebab aku pun taktaw. HAHA. pisang ni senang sikit nak goreng sebab takpayah kopek kulit banyak-banyak kali. sonang kojo den ni. 


kita mulakan dengan proses pertama. 
friendly reminder: semua kerja dari mengopek, memotong, membancuh tepung, menggoreng, mengangkat pisang panas dari kuali dan menangkap gambar adalah usaha dari saya. ngeh3


1. potong pisang mengikut saiz yang dikehendaki dan bersesuaian. jangan besar sgt, jangan          kecik sangat. tak syiookk nanti. :)
nak senang, terus je masukkan dalam tepung, boleh terus goreng!




2. kemudian kita goreng! tapi pastikan sebelum goreng tu korang kena pastikan minyak panas laa supaya pisang tu rangup macam ada kriuk kriuk tuu. jangan pulak minyak tak panas korang bedal je masuk, kang pisang lembik, serap minyak je nanti. 


yang aku goreng ni pisang nangka. kan panjang-panjang tu.  nampak sedap kan?
ini pulak pisang tanduk. jadik bulat-bulat dah. macam kerepek kan figure dia? tapi tak ye,  pisang ni lebih besar dari visual.

3. bila pisang dah bertukar warna coklat or golden brown, itu maknanya RED ALERT!!!
ecececehh, takpayah nak red alert sangat. tu maksudnya pisang tu dah sesuai sangat untuk diangkat. so angkat je pisang tu dari kuali, better korang letak atas tapis dulu supaya minyak dapat ditapis. kolestrol u know! :D
kalau takde tapis, korang boleh alas kertas minyak, or surat khabar supaya boleh menyerap minyak.

4. lepas 4-5 minit, bolehlaa korang alihkan pisang ke dalam bekas yang lebih eksklusif dan elegan. hehe




well, that's all. nak lagi sedp, bolehlah dicicah dengan gula pasir or sinonim with orang Johor, sambal kicap! marvellous dowhh!


p/s: wa nak promote lagi ni, siapa2 tinggal kat Muar or rasa-rasa cam nak holiday lepak-lepak kat Tanjung Emas, sila-silalah singgah warung pisang goreng aku ni. untuk tengah hari, lauk untuk lunch pun ada. feel free to come, but pay when u have make your order. :)

No comments: